Kuukauden suomenpienhevonen 2017

Suomenpienhevosyhdistys julkaisee juhlavuoden kunniaksi kuukauden Suomenpienhevosen.

Huhtikuun suomenpienhevonen:
A. T. Pikku-Unelma

1846-96P Valio
Tamma
sk.139

i.Portteri e. A.T. Jesta ei. Jessimo

A.T. Pikku-Unemaan tutuistuin,kun se oli 3v ja ihastuiin ensi näkemältäni kauniiseen, hopeanmustaan, siroon tammaan. Portterista olin yrittänyt jo aiemmin saada varsaa isosta tammastani,mutta tuloksetta. Muutaman mutkan kautta sain A.T.Pikku-Unelman Aino Ilvosen avustuksella omistukseeni kimpassa siskoni kanssa. Silloin tamma oli jo 8v ja jo vähän vaivainen käyttöhevoseksi. Nyt minulla oli taas tamma,jolla kannatti jatkaa Elo-varsojen kasvatusta. Syntyi 6 elävää varsaa kolmesta eri oriista. Tammavarsat kantakirjattiin 4-vuotiaina P-suunnalle palkinnoilla ja näillä ansioilla A.T.Pikku-Unelma palkittiin Valiopalkinnolla viime vuonna,samoin kuin emänsä A.T.Jesta vuonna 2012. Orivarsat ruunattiin nuorena harrastekäyttöön,koska isäoriit ovat vielä siitoskäytössä. Kotona olevat varsat ovat olleet Hevosopiston halukkaiden opiskelijoiden käytössä osallistuen myös kilpailuihin niin ratsastuksessa kuin valjakkoajossakin. Myydyt varsat ovat erityisen ansiokkaasti kilpailleet mm. SPH-mestaruuksissa. Kipan tietokannan mukaan tähän mennessä A.T.Pikku-Unelman varsat ovat voittaneet tai sijoittuneet reilut 30 kertaa ja mestaruuksista onkertynyt 9 mitalia. Vanhin varsoista on tänä vuonna 12v, joten,jos terveenä pysyvät ja innokkaita ratsastajia löytyy,voivat kilpailumeriitit vielä kasvaa ja A.T. Pikku-Unelman merkitys nuorille soveltuvien suoritushevosten periyttäjänä on todella Valion arvoista.

Erityiskiitokset annan tammani kasvattajalle Aino Ilvoselle pienhevosten pelastamisesta ja tavoitteellisesta kasvattamisesta vuosikymmenten ajan. P-suunnan suomenhevosen jalostuksessa ansaitsee paikkansa monipuolisena käyttöhevosena.

Päivi Koro

Maaliskuun suomenpienhevonen:
Pätkä-Jätkä

Pätkä-Jätkä on 15-vuotias (syntynyt 2002) 145cm korkea suomenpienhevosori. I.Liptus E. Mutrina EI. Hilurin Lento.

Pätkis on kilpaillut valjakkoajolla aina kansainvälisesti PM-tasolla asti, ja lisäksi sillä on hopea ja kultamitali pienhevosten koulumestaruuksista. Saavutuksistaan huolimatta Pätkis on ennen kaikkea monipuolinen, turvallinen ja kaikkensa itsestään antava herrasmies. Pätkiksen upeasta luonteesta kertoo myös se että allekirjoittanut alkoi kilpailla tällä orilla jo 13-vuotiaana. Harva ori sopii noin nuorelle ponitytölle kilpakumppaniksi, mutta Pätkiksen kanssa kaikki oli aina turvallista. Osallistuimme mm. Ypäjällä järjestettävään Poniderbyyn ja Ponicupin osakilpailuihin ja ponien Hämeen aluemestaruuksissa olimme viidensiä! Ja kertaakaan pienhevosta ei näissä kilpailuissa katsottu pahalla, liikkeistäänkin Pätkis sai keveiden kouluponien seassa lähes poikkeuksetta numeron 7!

Pätkis on kantakirjattu heti 4-vuotiaana III palkinnolla ja upeilla 42- rakennepisteellä. Pätkis on myös yhteisten ponivuosiemme jälkeen palannut jalostuskäyttöön ja sillä on tällä hetkellä 9 jälkeläistä. Mikäli orilta toivoo monipuolisuutta, hyvää luonnetta ja rakennetta, on Pätkis oiva valinta! Jaloistaan Pätkis on aina saanut kiitosta, Hippoksen näyttelyssä 3-vuotiana ori sai täyden kympin!

Pätkis on kilpaillut aktiivisesti nuoresta pojasta lähtien, joten ori nyt on saanut aloittaa siirtymisen kohti eläkepäiviä, joka sujuu mukavasti 2016 syntyneen poikansa ja shetlanninponiruunan kera. Pienhevosta parempaa ponia ei olekaan!

Helmikuun suomenpienhevonen:
Vähäläntäne

Syntynyt 2010
Emä Pikkane
Isä Auran Aapeli
Kasvattaja Kylämäen hevostila
Omistaja Sanni Väisänen

2014 syksyllä lähdin katsomaan pientä 4v suomenhevosta nimeltä Vähäläntäne. Perillä odotti karsinassa pullea pitkäharjainen maailman suloisin eläin päiväunilla. Nuori, perusasiat osaava, pullea poni, säkää 145cm, jonka kanssa voisi pikkukisoihin päästä. Kisahevosta en itselleni etsinyt joten tämä sopi minulle hyvin. Pari viikkoa myöhemmin poni oli minun.

Alku sujui hyvin ja tutustuttiin toisiimme pikkuhiljaa. Vuoden vaihteessa alkoi iskeä epätoivo ponin kehittyessä ja muuttuessa todella reaktiiviseksi, en osannutkaan enää ratsastaa tällä ponilla. Pidettiin pieni tauko ratsastuksesta ja käytiin taluttaen metsälenkeillä.

Treenit jatkui valmentajan valvovan silmän alla ja kehitystä alkoi tapahtua. Aloin ymmärtämään ponia, tämä osaa kertoa koska on aika lomailla ja koska palataan taas töihin. Yleensä ostetaan opetusmestari joka opettaa ratsastajaa tai taitava ratsastaja opettaa hevosta, mutta me ollaan vähän erilainen pari, molemmat opetamme toisiamme, opettelemme yhdessä ja kehitymme yhdessä. 2015 kesällä päästiin kisaamaan niitä pikkukisoja, mutta kehitystä tapahtui kokoajan. 2016 kisakaudella päästiin jo starttaamaan molempien ekat HeB, 90cm sekä kenttäkisat 1-2 tasolla. Osallistuimme muutamiin mestaruusluokkiin ja päätettiin kisakausi onnistuneeseen HeA luokkaan. Siitä tuli kuitenkin todella osaava kisahevonen.

Tämän ponin kanssa on niin helppo touhuta yksin kaikkea, lastaaminen, kisat, valmennukset, kaikki reissut pärjätään ilman apukäsiä. Valmentajien kehuma, joka muistuttaa enemmän ratsuponia kuin suomenpienhevosta. Tämän kaverin kanssa on vatsalihakset töissä isojen liikkeiden vuoksi. Estetreenit vedetään hevos väleillä, mutta kisoissa ja tarvittaessa askel lyhenee poni väleihin.

Se tunne kun kiitolaukassa tiivistät istuntaa, puristat vähän nyrkkejä ja poni kävelee jo. <3 Poni joka on täyttä kultaa, yrittää parhaansa ja rakastaa porkkanoita.

Tammikuun suomenpienhevonen:
A. T. Musta-Ritari

A.T. MUSTA-RITARI on 11-vuotias (s.-06), 143cm, kulomusta suomenpienhevosori.
i. V.P. Jehu, e. A.T. Nikkoliina, ei. A.T. Pikku-Nikko.

Ritari on kiltti, hyväntuulinen ja monipuolinen harrastuskaveri. Sen kanssa harrastetaan ja valmentaudutaan niin este- kuin kouluratsastuksessa. Mielen virkistykseksi käydään kärryttelemässä, välillä perässä voi olla myös kirkkoreki tai heinäkärrytkin. Myös uiminen on tämän oriin mieleen. Ripan lempipuuhiin kuuluu erityisesti hyppääminen. Esteitä se ei kyttäile ja varsinkin kisatilanteet saavat sen syttymään. Tämän hyvin käyttäytyvän oriin kanssa onkin mutkatonta lähteä valmennus- ja kisareissuille. Toistaiseksi kilpailtu on 1-tasolla re80cm ja heA-C. Ritarilla on kotona shetlanninponiruuna ystävänä, jonka kanssa se tarhaa ja laiduntaa.

Ritari on 4-vuotiaana kantakirjattu II-palkinnolla P-suunnalle pistein 41. Ja se on jalostuskäytössä. Ritarilla onkin jo 13 jälkeläistä, joista vanhin on syntynyt 2009.

Syksyllä 2016 osallistuimme Ritarin kanssa myös tv-ohjelman kuvauksiin. Erikoisliikemiehet-ohjelmassa nähdään alkuvuodesta jakso, jossa Ritari saa kyytiinsä itsensä Pirkka-Pekka Peteliuksen ja Juha Perälän.