Hippos tiedottaa

Suomenhevosten ratsu-, pien- ja työhevossuuntien jalostusarvosteluluokkien korotuksista ja jälkeläispalkinnoista tulee toimittaa anomukset Suomen Hippokseen 31.1.2018 mennessä. Jalostusvaliokunta käsittelee anomukset kokouksessaan 21.2.2018. Juoksijasuunnan suomenhevosten jalostusarvosteluluokkien korotukset ja jälkeläispalkinnot myönnetään automaattisesti.

Anomukset toimitetaan osoitteella Suomen Hippos ry/Soila Lehmusvaara, Tulkinkuja 3, 02650 Espoo tai skannattuna sähköpostin liitteenä osoitteeseen soila.lehmusvaara@hippos.fi

Pienhevossuunnalla jalostusarvosteluluokan korotukseen vaaditaan kilpailutuloksia vähintään 2-tason kilpailuissa vähintään seuraavilla tasoilla:

Oriit
- kouluratsastus helppo A
- esteratsastus 90 cm
- kenttäratsastus harraste
- valjakkoajo helppo vaativa

Oriilla kilpailutulokset tulee saavuttaa enintään kahden kilpailukauden aikana (kilpailukausi = kalenterivuosi). Tulokset voidaan hankkia useammasta lajista.

Tammat
- kouluratsastus helppo B
- esteratsastus vähintään 70 cm
- kenttäratsastus harraste
- valjakkoajo helppo vaativa

Kilpailutulokset voidaan hankkia useammasta eri lajista ja tammoilla niiden saavuttamiseen ei ole aikarajoitusta.

Huomioithan, että jalostusarvosteluluokkien korotuksia voi hakea myös vanhan jalostusohjesäännön aikana kantakirjatuille hevosille. Kilpailutulokset voivat myös olla vanhempia. 2-tason luokiksi lasketaan aiemmat aluetason ¨kilpailuluokat. Oriilla kilpailutulosten ei tarvitse olla kahdelta viimeisimmältä kaudelta eikä peräkkäisiltä kaudelta. Riittää, kun kilpailutulokset täyttyvät kahden kilpailukauden aikana.

Jälkeläispalkinnot, oriit

Valio vähintään 10 jalostusarvostelussa palkittua jälkeläistä

L3 I palkinto vähintään 6 jalostusarvostelussa hyväksyttyä jälkeläistä

Jälkeläisistä vähintään puolet on oltava jalostusarvosteltu P-suunnalla, lisäksi puolet jälkeläisistä voi olla:
- hyväksytty tai palkittu (Valio) jalostusarvostelussa toiselle jalostussuunnalle tai
- saavuttanut hyväksytyn tuloksen vähintään 2-tason ratsastus- tai valjakkoajokilpailuissa.

Jälkeläispalkinnot, tammat

Valio-palkinto vähintään 5, joista vähintään kolme hyväksytty jalostusarvostelussa ja näistä vähintään kaksi palkittu jalostusarvostelussa vastaavalla suunnalla ja kahdella hyväksytty tulos vähintään 2-tason ratsastus- tai valjakkokilpailuissa

L3 I palkinto vähintään 4, joista vähintään kaksi hyväksytty jalostusarvostelussa ja näistä vähintään yksi palkittu jalostusarvostelussa vastaavalla suunnalla ja yhdellä hyväksytty tulos vähintään 2-tason ratsastus- tai valjakkokilpailuissa

L3 II palkinto vähintään 3, joista vähintään kaksi hyväksytty jalostusarvostelussa ja näistä vähintään yksi hyväksytty vastaavalle jalostussuunnalle tai yksi hyväksytty vastaavalle suunnalle ja yhdellä hyväksytty tulos vähintään 2-tason ratsastus- tai valjakkokilpailuissa

Sama jälkeläinen voi täyttää sekä jalostusarvostelu- että kilpailuvaatimuksen.

Lisätietoja Soila Lehmusvaara puh. 020 760 5253, soila.lehmusvaara@hippos.fi

Anomus jalostusarvosteluluokan korotuksesta
Linkki

Anomus jälkeläispalkinnosta
Linkki

Suomenhevosen jalostusohjesäännön liite 1, Suomenhevosen kantakirjaan merkitseminen, jalostusarvostelu ja siitokseenkäyttö (P-suunta s. 19 - 27)
Linkki

Hippoksen 13.12. julkaisema tiedote
Linkki

www.hippos.fi
hippos.fi

Suomenpienhevosille myönnetyt jälkeläispalkinnot ja jalostusarvoluokkien korotukset 22.2.2017
Suomen Hippos ry

Jälkeläispalkinnot:

VALIO
Jeppo 1418-86

L3 I
Ukkosen Poika 1454-98

Jalostusluokkien korotukset:

I palkinto
A.T.Unikuva 1099-04
Friisin Paletti 2084-06
Rinkki 2029-02
Sibbo 1342-02
Vuohimäen Havu 1302-00

I palkinto
Elounelma 1586-06
Mimona 1285-04
Rauhalan Hilda 1999-07
Tukkilan Aurora 246001800102382

Suomen Hippoksen jalostusvaliokunta käsittelee vuoden ensimmäisessä kokouksessaan helmikuussa suomenhevosten ja lämminveristen ravihevosten jalostusluokkien (ent. kantakirjaluokat) korotukset sekä jälkeläispalkinnot. Juoksija- ja työhevossuuntien suomenhevosten ja lämminveristen ravihevosten osalta korotukset ja jälkeläispalkinnot myönnetään automaattisesti ilman anomusta. Ratsu- ja pienhevossuuntien korotukset ja jälkeläispalkinnot tulee anoa 25.1.2017 mennessä.

Ratsu- ja pienhevossuuntien hevosen omistajien tulee toimittaa jalostusluokan korotuksesta ja jälkeläispalkinnosta kirjallinen anomus Suomen Hippokseen. Nyt käsiteltävissä anomuksissa huomioidaan hevosen ja sen jälkeläisten jalostusarvostelu- ja kilpailutulokset, jotka on saavutettu 31.12.2016 mennessä.

Jälkeläispalkintojen anomuslomake

Jalostusluokkien korotusanomus

Anomukset tulee toimittaa 25.1.2017 mennessä osoitteella Suomen Hippos ry/Soila Lehmusvaara, Tulkinkuja 3, 02650 Espoo. Myöhemmin saapuneita anomuksia ei huomioida.

Suomenhevosten uusi jalostusohjesääntö otettiin käyttöön 1.1.2016. Jalostusluokkien korotukset ja jälkeläispalkinnot myönnetään nyt ensimmäistä kertaa uuden jalostusohjesäännön mukaisesti. Huomioitavaa on se, että ensimmäistä kertaa pienhevosia voidaan palkita ratsastus- ja valjakkoajokilpailuissa saavutettujen tulosten perusteella. Pienhevossuunnan palkitsemisissa huomioidaan suoritukset vähintään 2-tason kilpailuista, kun taas ratsusuunnan hevosilla tulosten tulee olla vähintään 3-tason kilpailuista.

Uuden jalostusohjesäännön mukaan sekä ratsu- että pienhevossuunnalla oriilla palkintoluokan korotukseen hyväksytään kilpailutulokset kahdelta kilpailukaudelta entisen yhden sijasta. Tammoilla kilpailukausien rajoite on uudessa jalostusohjesäännössä poistunut kokonaan ja tulokset katsotaan koko kilpailu-uran ajalta entisen yhden kilpailukauden sijasta.

Tarkemmat jalostusarvostelusuuntakohtaiset palkitsemisvaatimukset löytyvät Suomenhevosen jalostusohjesäännön liitteestä 1.

Kilpailukausi 2015
Suomen Ratsastajainliitto myönsi vuonna 2015 oikeuden järjestää 3-tason kilpailuissa luokkia, jotka olivat avoimia D-luvan lunastaneille kilpailijoille. Näistä kilpailuista ranking-pisteet menivät 2-tason listalle. Tästä syystä vuoden 2015 osalta ei näistä luokista saavutettuja tuloksia hyväksytä 3-tason kilpailutuloksiksi haettaessa hevosen jalostusarvosteluluokan korotusta tai jälkeläispalkintoa. Poikkeuksena ovat Prix de Suomen Hippos-luokista saavutetut tulokset, jotka hyväksytään 3-tason kilpailutuloksiksi, vaikka luokat olisivatkin olleet avoimia myös D-luvan lunastaneille kilpailijoille.