Yleishevosen käyttömahdollisuudet

Suomenhevonen on tyypiltään yleishevonen, joka nimensä mukaisesti sopii moneen käyttötarkoitukseen. Parhaimmillaan sama suomenhevonen on voinut toimia palvelusuransa aikana ravurina, kilparatsuna, työjuhtana ja opetushevosena. Suomenpienhevosta voi käyttää kaikissa hevosharrastuksen ja -urheilun eri muodoissa.

Ratsastuskäyttö

Ratsastuksen harrastajalle; “piekkari” voidaan vaivatta kouluttaa tasolle helppo A, joka riittää mainiosti tavalliselle harrastajalle

Koko perheen harrastehevoseksi; hyväluonteista, koulutettua hevosta voivat lapsetkin käsitellä

Aikuiselle; “piekkari” on olemukseltaan pienemmästä koostaan huolimatta enemmän hevosmainen kuin ponimainen - se näyttää pieneltä hevoselta, mutta kun kiipeää selkään, niin tuntuu kuin istuisi isonkin hevosen -ei ponin- selässä. Pienhevonen liikkuu kuin hevonen ja virtaa löytyy kotitarpeiksi. Ei ole mitään syytä, miksei “piekkari” sopisi pienen aikuisen lisäksi myös normaalikokoiselle ihmiselle ratsastus- ja työkaveriksi, varsinkin kun hevosen koko lähentelee ylärajaa 148 cm. “Yhä useampi pienhevonen omistaa aikuisen ihmisen”. Pienen kokonsa vuoksi “piekkarin” ylläpito on edullista ja se on ketterämpi käsitellä.

Kilparatsuksi kouluun, esteille, kenttäkisaan, westerniin jne; pienhevonen voi kisata poniluokissa tai suomenhevosille erikseen järjestetyissä luokissa. Jalostuksen edetessä pienhevosista tulee löytymään yhä enemmän yksilöitä myös kilpakentille. Esteillä pienhevonen pystyy parhaimmillaan kilpailemaan 110 cm, jopa 120 cm ratoja.

Opetuskäyttöön; ratsastuskouluissa pienhevonen on suosittu, koska sillä on miellyttävät ja tasaiset askeleet, joissa alottevankin ratsastajan on helpompi istua.

Vaihtoehdoksi ponille

Vaelluksille; pienhevonen on kotimainen, varmajalkainen valinta hankittaessa luotettavia hevosia suosittuihin vaellusratsastusretkiin

Vammais- ja terapiaratsastukseen; matalien, miellyttävien liikkeidensä sekä sopivan kokonsa ansiosta pienhevonen on suosittu terapiakäytössä.


Ajokäyttö

Suomenhevosta jalostettiin pitkään työhevoseksi, joten vetämiseen tarvittava oikea luonne, kestävyys ja tekniikka löytyvät myös piehevosilta.

Ajohevoseksi; ajettaessa se on yleensä vireä ja palvelualtis.

Valjakkoajohevoseksi; on huomattava, että pienhevonen on ketterämpi käänneltävä pienemmän kokonsa ansiosta valjakkokisan kiemuroissa, se onkin saanut valjakkohevosena erityistä kiitosta.

Työkäyttöön; parhaimmillaan pienhevonen on kevyessä tai keskiraskaassa työkäytössä, esimerkiksi siirtotöihin pientiloilla, apulaiseksi metsänhoitotöihin, keveympiin peltotöihin ja muihin askareisiin. Työhevosuunnalla (T) on kantakirjattuna muutamia pieniä yksilöitä.

Ravuriksi; juoksijahevosena pienhevonen voi menestyä siinä missä isompikin, siitä on osoituksena pienhevoskokoa olevien juoksijoiden runsas kirjaaminen juoksijasuunnalle (J).