Mikä on pienhevonen?

“(Pienuudestaan huolimatta) se on ihan ihme-eläin, mitä tulee ruumiinrakenteeseen, vahvuuteen ja suhteellisuuteen, hämmästyttäviin lihasvoimiin, tyytyväisyyteen, sitkeyteen ja terveyteen. Sillä on siro ja ilmeikäs pää, korvat ovat pienet ja lyhytkarvaiset, suipot ja elävät, hyvässä asennossa ja joskus niin lyhyet, että ne juuri näkyvät tuuhean otsatukan alta. Silmissä on viisas, lempeä ja uskollinen ilme. Pitkä ja leveä otsa todistaa korkealle kehittyneitä sielun ominaisuuksia.” - Oma maa J.F. Fabritius

Voiko tämän paremmin suomenpienhevosta kuvailla kuin Fabritius aikanaan!

Pienhevoskantakirja (P) on perustettu 1971, jolloin pienikokoista kantaa oli enää hyvin vähän jäljellä. Alkuaan suomenhevonen oli pieni maatiaishevonen (105-130 cm). Kokoa saatiin kasvamaan risteytyksillä, ja puhdasjalostuksen aikana 1900-luvulla säkäkorkeutta yhä nostettiin, niin että tuloksena on nykyinen iso “suokkari”. Suomenhevosen kantakirja on perustettu vuonna 1907. Pienhevosia ei ole tänäkään päivänä kantakirjattuna kuin noin 500 yksilöä.

Arvioitaessa sukua pienhevossuvuksi vaatimuksena on ollut selvä näyttö siitä, että sieltä periytyy pientä kokoa eikä kyseessä ole vain satunnaisesti pieneksi jäänyt yksilö.

Rotumääritelmä

Suomenhevonen, alkuperäinen suomalainen hevonen, on rotumääritelmän mukaisesti monipuolinen yleishevonen. Se on keskikokoinen, hyväryhtinen ja melko vankka. Sen pää on kuiva ja suora, kaula melko tukeva ja runko pyöreä ja pitkä. Se on luonteeltaan yhteistyöhaluinen, pyrkivä ja nöyrä ja sillä on selvä sukupuolileima.

Suomenhevosia on neljää eri laatutyyppiä, joiden mukaan ne arvostellaan näyttelyissä ja kantakirjataan:

  • juoksija (J)
  • ratsu (R)
  • työhevonen (T)
  • pienhevonen (P)
  • Hippoksen jalostusohjeet määrittävät toivotut ominaisuudet kullekin tyypille. Pienhevonen on rotumääritelmän mukaan sopusuhtaisen pieni kaikilta osiltaan.

    Tavoitteena on jalostaa ja kasvattaa rotumääritelmän mukaisia monipuolisia käyttöhevosia, jotka ovat suorituskykyisiä, helposti käsiteltäviä, hyväliikkeisiä, kestäviä ja terveitä.